tabung masa depan !

Monday, 5 November 2012

cacing 3kg dalam perut kanak-II !

hey u olls !

            hye sume .. dah lama faa ta update blog neh ! tetibe rase cam rajin lak ari nie ..hehehehe .. ari topik yg agak menjijikkan sikit .. maap ye sume tp faa na share ngan korang aje ..cuba korang tgok tajuk entry nie ..pasal CACING kan ?? betul ! C.A.C.I.N.G .. cacing ..korang dah ta salah baca .. :)

           masa faa tgh bertanya kepada PAKCIK GOOGLE sal cacing td , faa jumpa cite neh ..faa nie sebenarnya ANTI CACING ..geliiii laaaa ! eeee ...faa ta suka sume binatang yang tade kaki ..huhuhu ..tapi sebab na share ngn korang faa baca laa cite tu .. meh sini na cite ..jum-II ...bacaaa taw :)
       
             camnie cite nye ..kejadian pelik nie berlaku kat INDONESIA ..dah heboh satu indonesia ..hukhukhuk ..seorang kanak-II berumur dalam lingkungan 10 taon mengadu kt ayah dye yg dye tak bole membuang air besar selama 4 ari .. kesian adik tu kan ? 4 ari kot ta buang air besar ..perut kanak-II tu dah jadi besar n kembung ..korang taw kan cmne perut kembung ? yg macam ad angin lam perut tuh ..so , ble parents kanak-II tu tgok perut anak diorang cmtu , diorang bawak laa anak diorang ke hospital .. doktor check n doktor mengesyaki dalam perut kanak-II tu ada cacing gelang , setelah ditimbang hampir 3kg cacing di dalam perut kanak-II itu ..

          kalo korang na taw , sesapa yang memegang tanah yang mempunyai telur ASCARIS (spesies cacing) dan tidak mencuci tangan sebelum makan , akan terkena penyakit ini .. hanya dalam 21 hari , telur ascaris akan matang .. take a note please :)

             untuk makluman korang , telur tersebut akan masuk ke dalam saluran pencernaan dan akan menjadi larva dalam usus manusia ..seterusnya menembus masuk ke pembuluh darah ..then , akan beredar mengikut sistem peredaran spt hati , jantung ..pembiakan cacing ini akan terus berkembang dalam usus manusia ...so , korang hati-II laa yekk !

gambar cacing yg telah di buang dari perut kanak-II tu :














            hanya utk pengetahuan kita bersama ..thanxs kpd sesapa yg sudi baca .. HENTAM LIKE YE :)

8 comments:

  1. gud information !!
    nice :D

    ReplyDelete
  2. hee seramnya ! geli pon juga :P minta-minta lah dijauhkan

    ReplyDelete
  3. saya ok je dengan cacing , cacing je tak ok dengan saya . haha

    ReplyDelete
  4. huishhh. bahaya nye. taknak main tanah dah pasni.3 kg tu. tak boley bayang macam mana berat budak tu kne tanggung lam perut. huhu.

    http://www.missazieni.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. http://peaceder.blogspot.com/2012/11/peaceder-kebaikan-dan-kelebihan-awal.html.. follow me back

    ReplyDelete

copyright by fathihah hashim aka mcQaQ aShie